טיפים לנוסע העצמאי בדרום הודו
הפרק האחרון במסע לדרום הודו - טיפים לנוסע העצמאי, מנהגים, מאכלים, איפה לנים ועם מי טסים
מדריך ונהג
ההודים דוברי אנגלית טובה, שאמנם מתנגנת קצת שונה לאוזן מערבית, אבל בהחלט יש עם מי לדבר ובמי להיעזר. הם אנשים חייכנים, אדיבים ושמחים לסייע בכל נושא. למרות שהכבישים הראשיים מודרניים והשילוט באנגלית מומלץ לשכור שירותי מדריך ונהג. לא מעט מנהגים וטקסים דתיים יראו הזויים ומוזרים לתיירים ומדריך מקומי ייתן את הערך המוסף והסברים על מהות המנהגים. לתיירים שזמנם בידם כדאי לתכנן טיול עם זמן גמיש ולהישאר במקומות שנכנסים אל הלב.
נמסטה עם זר פרחים צילום: רונית סבירסקי
חגיגה לצמחונים איטיים
צמחונים וטבעונים יחגגו במסעדות ובבתי המלון. ההודים צמחוניים ויש מגוון בלתי מוגבל של מנות המבוססות על ירקות מאודים, מוקפצים, מבושלים, מטוגנים וטריים. בבתי מלון מציגים שני מזנונים, אחד בשרי והשני צמחוני עם שלטים שמסבירים מהן המנות. האוכל ההודי חריף אבל בהחלט סביר לאלה שאוכלים חריף גם בארץ. בהודו מגישים את האוכל לאט מאוד ומסבירים בהומור שהם מאמינים ב-Slow food. ארוחת "טאלי" (מטבלים הודים עם אורז) עם מילוי חוזר ללא הגבלה בליווי תה ג׳ינג׳ר במסעדה מקומית מסודרת עולה כ-2.5 דולר.
טיקה לכל אורח
בערים הגדולות מצויים בתי מלון יוקרתיים שמציעים חדרים יפיפיים ומפנקים. הטלוויזיה מתחילה לעבוד עצמאית כשנכנסים לחדר במלון. כמובן שלא מדובר בגסט האוס של תרמילאים. במלונות יוקרה מקבלים את האורחים עם מגבת לחה, מניחים טיקה על העין השלישית ומציעים משקה מרענן. היו שהגדילו וקשרו צמיד יסמין לפרק היד והניחו צעיף רקום על הצוואר. באחד המלונות המפוארים ביותר במומביי קבלו את פנינו בנגינת התקווה על פסנתר ולאחר מכן הבה נגילה.
בית קפה מערבי בקוצ'ין צילום: רונית סבירסקי
באזורים הכפריים ישנם מלונות או ריזורטים במיקומים פסטורליים, נופים קסומים, שדות תה ומטעי קפה. למרות שההודים מגדלים קפה וידועים בתעשיית התה שלהם מומלץ להביא את הקפה או התה האהובים מהבית ולבקש במסעדות כוס מים רותחים. הם מגישים בשמחה ולא מבקשים תשלום. תה ג'ינג'ר מוגש בכל מקום אבל בגרסאות שונות. הקלאסי מתבשל זמן ממושך, ממתיקים בדבש והוא הטעים ביותר.
ישנם אזורים שבתקופת גשמי המונסון הכבישים נסחפים ובמשך חודשים ארוכים מתבצעות עבודות בכבישים עם כלים כבדים. נושא אבטחת העובדים עדיין לא עומד בתקנים. ניתן לראות פועלים מטפלים בתקלות חשמל כשהם עומדים יחפים במים או מבצעים קידוחים כשהם נועלים כפכפים או ברגליים יחפות. כדי לתקן תקר בגלגל מעמידים את הרכב על בלוקים.
לא זה כן, ומי המציא את גרבי המקדשים?
תנודת הראש ימינה ושמאלה היא הכל חוץ ממילת שלילה. הם מתכוונים להגיד כן, אולי, אני אנסה, אני רואה אותך. כשאומרים "לא" הם מבליטים את הסנטר קדימה.
המושג גרבי מקדשים נולד אצל התיירים שאינם ששים להלך יחפים בכל המקדשים. מביאים זוג גרביים ישן וזורקים אותו בסוף הטיול.
זמן הודו וטוקטוקים עם מונה
השאנטי שולט בהודו והסטרס המערבי זר להם. תודות למושג "זמן הודו" אפשר לצלם כל דבר מבלי שיעלם מן העין בהבזק של שנייה. ההודים אוהבים להצטלם עם התיירים ונדיר שיבקשו כסף כשמישהו מצלם אותם.
ממשלת הודו העלתה קמפיין שמעודד לשמור על שירותים ציבוריים נקיים, במיוחד אצל הכפריים שאין להם שירותים מסודרים. הפרסומת מבקשת לא לעשות את הצרכים ברחוב וסמל הקמפיין הם המשקפיים העגולים של גנדי.
תיירים מערביים שרגילים לתפוס פינה שקטה יתקשו למצוא כזו בלב הערים העמוסות. למרות זאת ההודים מאמינים שכל אדם צריך מקום כדי "לצאת מדעתו" בשלווה.
לטוקטוקים בדרום הודו יש מונים ואם לא מסכמים אתם תשלום מראש תשלמו לפי המונה.
איך הנשים ההודיות רוכבות על קטנוע כשהן לבושות בסארי? באלגנטיות. שתי הרגלים פונות לאותו צד כפי שנשות האצולה האנגליות נהגו לרכב על סוסים.
איפה לנים
מחירי בתי המלון הטובים בהודו אינם שונים ממחירי בתי המלון באירופה אבל היוקרתיים שביניהם מפנקים מאוד. לא בכל עיר ישנם מלונות 5 כוכבים ולעיתים צריך להסתפק במלונות 3-4 כוכבים.
בנגלור – Royal Orchid Central, Bengalore
מלון 4 כוכבים. חדרי הסטנדרט לא גדולים, מיושנים, לא מאווררים, וייפיי חלש, מיזוג מרעיש ורעש מהמסדרון. חדר 207 נמצא מתחת לקומה ציבורית וכל הלילה שומעים גרירת רהיטים. חלון פונה לסמטה צרה שבה נוהגים צעירים לשבת ולשתות עד השעות הקטנות של הלילה. ארוחת הערב וארוחת הבוקר היו טעימות.
מייסור – Radisson Blu Hotel, Mysore
מלון 5 כוכבים. מפואר, מבנה אדריכלי מרשים. חדרים גדולים ומרווחים בעיצוב מודרני, פונים לנוף יפהפה. וייפיי מצוין ללא תשלום. מסעדת המלון בקומה הראשונה פונה אל בריכה מוקפת בירק. מזנוני האוכל מושקעים, ארוחת הבוקר טובה מאוד והקפוצ'ינו מצוין. רצוי להימנע מחדרים עם דלת מקשרת כיוון שאין בידוד אקוסטי ושומעים היטב את הדיירים בחדר הסמוך.
ארוחת ערב במלון Radisson Blu Maysor צילום: רונית סבירסקי
קאביני – The Serai Kabini
4 כוכבים. ריזורט אקולוגי ששומר על כללי סביבה נקיה והתחשבות בבעלי החיים במקום. הוא נמצא במיקום נפלא על נהר קאביני ובסמוך לשמורת טבע גדולה. 20 קוטג'ים פרושים על פני שטח גדול עם נוף ציורי. היחידות גדולות, מעוצבות בסגנון כפרי נעים, מיטות אפריון בעיצוב מודרני ומרפסת שפונה לנהר. מתחם VIP מציע 5 קוטג'ים זוגיים וסוויטה נשיאותית עם בריכת שחיה קטנה פרטית וג'אקוזי. המתחם כולל בריכת שחיה גדולה וספא. מסעדת המלון במבנה עץ יפה שמציעה מנות מסורתיות ומאפים שמאפיינים את דרום הודו לצד מנות אירופאיות. האירוח הוא על בסיס פנסיון מלא. אפשר לצאת לטיולי ספארי בשמורה ברכב שטח או בשיט. השמורה מוגדרת כאזור שימור הטיגריס הבנגלי. חסרונות: כחלק מההקפדה האקולוגית האורח אחראי להדליק את דוד המים החמים. הקוטג'ים המרוחקים נמצאים חצי קילומטר מהלובי, וויפיי חלש בחדרים והשירות במלון מאוד איטי. אין קפוצ'ינו בארוחת הבוקר.
עיצוב מודרני בריזורט אקולוגי צילום: רונית סבירסקי
ויטירי – The Windflower Resort & Spa Vythiri
המלון מדורג 5 כוכבים ומרגיש כמו 3 כוכבים. המיקום שלו הוא הקטגוריה היחידה שמזכה אותו ב-5 כוכבים. המלון נמצא בלב מטעי קפה ומוקף בנופים מרשימים. מבני אבן ישנים פרושים על פני שטח גדול על צלע ההר והדרך אליהם תלולה. אם לא תמתינו בסבלנות לטוקטוק שיאסוף אתכם תאלצו לטפס במדרון תלול אל הלובי ומסעדת המלון. לאחרונה שופצו חלק מן החדרים במלון והם נעימים לשהייה ביניהם חדר 25. יש להיזהר מהחדרים הישנים, ביניהם חדר 36, שסובלים מרטיבות, עובש, פרקט שרוט, שקעי חשמל לא תקינים וסדקים בקירות. ארוחת הבוקר דלה מאוד והכלים סבלו מניקוי לקוי.
טרייסור – Joys Palace, Thrissur
מלון 5 כוכבים. מלון ותיק שזקוק לשדרוג. החדרים גדולים, נקיים והמיטה נוחה. לובי ענק בסגנון קולוניאלי. מזנוני ארוחת הערב והבוקר ממוצעים והשירות בארוחת הבוקר איטי מאוד.
קוצ'ין - Crowne Plaza Cochin
מלון 5 כוכבים מהטובים בדרום הודו. להזמין חדר שפונה לנוף ה-BACKWATER אחרת לא כדאי להשקיע. זה מלון יוקרתי ויקר עם חדרים גדולים מעוצבים בסטנדרט גבוה מאוד. קיר זכוכית מפריד בין חדר האמבטיה לחלל החדר כך שאפשר לשכשך באמבטיה ולצפות בנוף הנפלא. בריכת אינפיניטי ממוקמת בחזית מסעדת המלון וארוחות ערב לאור נרות מוגשות סביבה. ישנה בריכת שחייה גדולה בלב המלון מעוצבת בקווים מעוגלים ומוקפת דקלים. ספא אלגנטי עם עמודי שיש שחורים ומדשאה שפונה אל הנוף. מסעדות שמציעות מבחר מרשים של מטבחים מכל העולם. מזנון המלון שופע מנות טעימות מאוד במגוון עצום שמפתה לטעום עוד ועוד. ארוחת בוקר אלגנטית ומגוונת מאוד. שירות מצוין, וייפיי טוב מאוד.
נוף מחדר המלון אל ה-BACKWATER צילום: רונית סבירסקי
מונאר – Fragrant Nature, Munnar
מלון 5 כוכבים שממוקם בלב שדות התה של מונאר. הנוף שנשקף מהמלו הוא בראשיתי, תחושה של ריחוף מעל העננים. מסעדת המלון מתוכננת עם קירות זכוכית ותקרה שקופה כדי ש"הקסם של מונאר" ישתקף מכל עבר. המבנה אינו חדיש ומודרני אבל עם המון אופי. ריהוט מחומרים וצבעים טבעיים. ארוחת ערב עם מנות המטבח הקרלי. ארוחת בוקר מצומצמת יחסית אבל עם הברקות כמו מיץ מלפפונים עם נענע, אומלטים טובים וקפוצ'ינו הכי אירופאי שפגשנו בדרום הודו. ישנם חדרי סטנדרט פשוטים ונעימים אבל ישנם גם חדרים מצופים וסוויטות מדהימות. וייפיי קצת חלש וכדי להגיע למלון נדרש רכב פרטי או רכב שטח.
נוף מהמלון במונאר אל שדות התה צילום: רונית סבירסקי
מדוראי – Courtyard By Marriott, Madurai
מלון 5 כוכבים בעיצוב מודרני בינאלומי. חדרים גדולים משקיפים לנוף מיועד. חללים ציבוריים ספוני שיש יוקרתי. ריהוט בגוונים פסטלים. ארוחת בוקר מגוונת מאוד וקפוצ'ינו טוב מאוד.
טנג'בור – Svatma Thanjavore
מלון 5 כוכבים מרשת רלה שאטו. כמצופה ממלונות השייכים לרשת הזו רמת האירוח גבוהה אבל המבנה עצמו אקלקטי, בין מודרני לבין הודי אוריינטלי, מבנה לשימור. חדרים גדולים מעוצבים באופן שונה זה מזה, מיטות מעץ מלא מגולף באלמנטים הודיים. שימוש בבדי סארי צבעוניים לכריות ולראנרים. רצפת עץ עתיקה, חפצי נוי הודיים, ספא עם ניחוח מזרחי וציורי פגודות על הקירות. ארוחות ערב צמחוניות בלבד עם מבחר מנות מרשים וטעים. יש במלון שעורי בישול ויוגה.
חדרים בעיצוב מזרח-מערב צילום: רונית סבירסקי
מומביי – Trident Hotel, Mumbai
מלון 5 כוכבים. מדורג בין הטובים בעיר משקיף על העיר ממרום 34 קומותיו. מהחדר שלנו בקומה 33 אפילו הציפורים עפות נמוך יותר והים הערבי נצפה עד האופק. טרקלין עסקים בקומה 28 וה- Rooftop בקומה 34 שמשקיפים ממנו אל החוף, הנמל והים הערבי. החדרים מעוצבים בסגנון קלאסי אירופאי, גדולים ומפנקים. פסנתר כנף בלובי ופסנתרן שמנגן מדי ערב. ריהוט בגווני צהוב ותפוז בלובי. ארוחת בוקר במסעדה שפונה לים. וייפיי טוב מאוד.
נוף לים הערבי מה- Rooftop בקומה 34 צילום: רונית סבירסקי
איך טסים?
אייר אינדיה טסים לישראל ובחזרה במחירים אטרקטיביים ועם טיסות המשך שמקלות על הנוסעים לדרום או לצפון. החסרונות הם שהמטוסים אינם מהדגמים החדשים של החברה, צוות הדיילים מצומצם והשירות איטי מאוד. זו אמנם הכנה מצוינת לקראת הנחיתה בהודו אבל מי שמתכנן לחטוף תנומה קלה כדאי שיוותר על הרעיון. טיסת ההמשך מדלהי לבנגלור הייתה ברמה גבוהה יותר. מטוס חדיש, צוות נמרץ, 4 דיילים חייכנים שהצליחו להגיש ארוחת צהרים חמה בטיסה קצרה של שעתיים ו-20 דקות. הפרסרית טרחה להציג כל אחד מהדיילים בשמו וביקשה לוודא שכולנו נהנים.
נחיתה בדלהי צילום: רונית סבירסקי
אל על טסה לדלהי ולמומבאיי ישירות אבל את טיסות המשך לדרום הודו צריכים להזמין בחברות מקומיות. משך הטיסה ארוך יותר והמחיר בהתאם.
ארקיע החלה בקיץ 2019 לטוס ישירות לקוצ'ין משך הטיסה ארוך יותר מאייר אינדיה והמחירים גבוהים יותר. היתרון הוא עבור תיירים שרוצים להגיע ישירות לדרום הודו.