הטיילת שמסתכלת על ניו יורק ממעלה
במפגש הרחובות W.30 והשדרה ה-10 בניו יורק נמצא גרם מדרגות מתכתי שמוביל אל אחת האטרקציות הלוהטות בניו יורק ה- HIGH LINE. מסילת הרכבת הישנה שנמצאת מעל מפלס הרחוב והפכה לטיילת נחשקת במקום לגל חורבות נשכח.
טיילת ה"היי-ליין" של מנהטן צילום: רונית סבירסקי
אתר תיירות נחשק
לפני שמתחילים במסלול הטיול אפשר לעצור לקפה או להצטייד באחד לדרך ב-Think Coffee שממוקם למרגלות המדרגות. הוא שייך לרשת חברתית של בתי קפה, שפזורה בניו יורק ובהחלט מעוררת מחשבה. הם תומכים בהעסקה הוגנת במדינות הנחשלות שבהן מגדלים את פולי הקפה, מסייעים לכפרים שמגדלים עבורם את הקפה, מצדדים בשוויון זכויות לנשים ולילדים ודואגים למקורות מים באזורי הגידול.
גורלה של מסילת הרכבת הישנה של ניו יורק נחרץ לאבדון ורק בזכות קבוצת תושבים פעילים שהצליחו לשכנע את העירייה שעלויות שיפוץ יהיו קטנות יותר מההשקעה בפירוקה היא ניצלה, והפכה לטיילת יפהפייה ולאתר תיירות שוקק מבקרים. תושבי העיר משוטטים לאורכה, בני נוער משתרעים על ספסלי העץ צמודים לסמארטפונים, שוחרי הספורט רצים בין המטיילים והתיירים לא מפסיקים לצלם.
שימור גדרות ואדני הרכבת צילום: רונית סבירסקי
מעורבות התושבים בפרויקט הזה הפכה לציון דרך בתהליך ההתחדשות העירונית של מנהטן ומהווה מודל לחיקוי בעולם. קו הרכבת המקורי הוקם כדי להפחית את העומס על הכבישים והעברת סחורות באזור המערבי של מנהטן. הוא נחנך ב-1934 ושימש בעיקר להעברת מוצרי מזון וגידולים חקלאיים. בשנות ה-90 העברת סחורות במשאיות הביאה להפסקת פעילות הרכבות והמסילה נסגרה. היא עמדה נטושה ומוזנחת למעלה משני עשורים עד שהוחלט לפרק אותה.
מחווה לחי ולצומח
התוכנית האדריכלית שאושרה כללה שלושה מקטעים, הראשון מהכניסה הדרומית ב- Gansevoort עד רחוב 20 נחנך ב-9 ביוני 2009, השני בין הרחובות 30-20 נחנך ביוני 2011. המקטע האחרון מהכניסה הצפונית ברחוב 30 עד מוזיאון ויטני, שעוצב על ידי האדריכל רנצ'ו פיאנו, הושלם ב-2014. המקטע הזה הוא מחווה לחי ולצומח שהתפתחו בלב התפוח הגדול בשנים שהאתר היה שומם. מיני צמחים פולשים, ציפורים, זוחלים ומכרסמים חיו במעין שמורת טבע עירונית והיום דואגים לשמר את שטחי המחייה שלהם ולצדם הוצבו מיצגי חוצות שמנציחים את קיומם.
טיפוח הצמחייה שהתפתחה באזור צילום: רונית סבירסקי
לצד השביל המוסדר נותרו אדני הרכבת החלודים וספסלי בטון שמוארים בערב בתאורת לדים נסתרת. ספסלי עץ בסגנון דרגשים מאפשרים השתרעות או ישיבה דו צדדית, ספות עץ לשכיבה וספסלים רומנטיים לזוגות. עיצוב שלושת המקטעים שומר על אלמנטים זהים ומשלב פרטים המקשרים אותו עם הסביבה הטבעית והצמחייה הייחודית למקום. כחלק מהוויית הפארק הוקם מתחם משחקים שמדמה מבוך של אדני רכבת, מתקן משחקים מחומרים ממוחזרים, מיצג שבשבות רוח צבעוני וציורי גרפיטי שמכסים את הקירות הישנים שנבנו מלבני שמוט אדומות. בחלונות שנפתחים בין מבני המגדלים הנישאים אפשר להשקיף אל נהר ההדסון, קו הרקיע המרשים של ניו ג'רזי והשקיעות שצובעות את הביניים בגוון אדום-זהוב.
גרפיטי על קירות המבנים הישנים צילום: רונית סבירסקי
שטחי הנדל"ן לאורך הטיילת המריאו וכך ניתן להציץ ממרומי המסילה במבנים הישנים של האזור לצד יצירות אדריכליות מרשימות ביניהן בניין יוקרתי בעיצובה של האדריכלית הידועה, זאהה חדיד, שהלכה לעולמה לאחר שהפרויקט הסתיים. מבנים אדריכלים מרשימים נוספים לאורך הטיילת הם מלון אמריקנו בתכנונו האדריכלי של פרנק גרי, בניין מטה ה-CIA בעל מראה קריסטלי-קפוא וקומפלקס דירות מתכתי של ניל דנארי. האדריכל תומס הת'רוויק שהיה מעורב בתכנון פארק "היי ליין" מתכנן הקמת שני מגדלי מגורים בעלי חלונות דמויי חבית בהשראת חזית המחסנים שהיו באזור.
בניין המגורים שתכננה האדריכלית זאהה חדיד צילום: רונית סבירסקי
השקיעה הכי יפה במנהטן
היוזמה העירונית-קהילתית קבלה תנופה גם בפרויקטים נוספים במנהטן ביניהם סנטרל פארק ומדיסון סקוור פארק. אם בחרתם לבלות את היום בטבע המשיכו לטייל בסנטרל פארק וסיימו את היום בשקיעה בטיילת המילטון של ניו ג'רזי ממנה משקיפים אל קו האופק המרשים של מנהטן ואל כל המונומנטים המפורסמים שלה. שקיעה מרשימה נוספת מתרחשת פעמיים בשנה במאי וביולי וניצפת בין גורדי השחקים של רחובות 57, 42, 34, 14.
זה קורה פעמיים בשנה במנהטן ביום יפה צילום: רונית סבירסקי
השמש ניצבת במרכז הרחוב ועשרות עוברי אורח מתאספים כדי לצלם את התופעה. השמש משתקפת על מבני האמפייר סטייט בילדינג, בניין הקריסטל המפורסם או בטיילת ההיי-ליין, תלוי באיזה רחוב תבחרו לצפות בשקיעה. ביום בהיר יתווסף למראות גם קו הרקיע של ניו ג'רזי. ב-30 במאי 2018 התרחשה אחת השקיעות היפות, ביום בהיר וצלול, אחרי מספר שנים שבהן היו גשמים וערפל ולא ניתן היה לצפות בה. עכשיו נותר לקוות שמזג האוויר ביולי יהיה מושלם.