פסטיבל 'בא לי גליל' השני - אביב קולינרי בארץ כרמי זית
שני סופי שבוע של היכרות עם מטבחים מסורתיים, סדנאות בישול, סיורי ליקוט, סיורים מודרכים ופעילויות לכל המשפחה בפסטיבל בא לי גליל השני באשכול בית הכרם בתאריכים 11-9, 18-16 במרס 2023
עיד ואיכלאס סוועד והמנסף צילום: רונית סבירסקי
אשכול בית הכרם מתפרש בין הגליל התחתון לגליל המערבי והעליון והמקומיים אוהבים לקראו לו לב הגליל. המרחב שבין יישובי משגב לעיר הגדולה כרמיאל שיש בה למעלה מ-700 פארקים ירוקים כולל ישובים ישראלים, כפרים ערביים, כפרים בדואים, כפרים דרוזים, קיבוצים ומושבים חקלאיים. יזמים נמרצים בתחום התיירות הבינו שהמיקרו-קוסמוס התרבותי של האזור הוא מכרה קוויאר קולינרי שימשוך מבקרים לבקר, לראות ולטעום. הפסטיבל הראשון ב-2022 הוכיח להם שהם בדרך הנכונה, השנה הם הרחיבו את מגוון האירועים הקולינרים וכבר מתכננים לפנות בשנה הבאה לתיירים מחו"ל.
המעמולים של אלונה צילום: רונית סבירסקי
שני סופי השבוע יתקיימו בימים חמישי-שישי-שבת ובהם יוכלו המטיילים והפודיס להחשף למטבחים המגוונים, תושבים מעדות שונות, מסלולי טיול במרחבים ירוקים ופורחים, סדנאות בישול, סיורי ליקוט צמחים, מחלבות בוטיק, יקבים פרטיים, יריד איכרים, סיפורים על תרבויות, מסורות ומנהגים שחלקם מתקיימים מאות שנים. כל רשות תשים דגש על הפעילות המאפיינת אותה ובכללם מועצה מקומית סאג'ור שהצטרפה השנה לפסטיבל.
הקובה של אום בילאל צילום: רונית סבירסקי
אשכול בית הכרם כולל 8 רשויות: כרמיאל, משגב, דיר אל אסד, מג'ד אל כרום, בענה, סאג'ור, נחף וראמה. זה לצד זה חיים בדו קיום יהודים, ערבים, מוסלמים, דרוזים, בדואים ונוצרים. אמנים, יזמים, בשלנים, מדריכי טיולים, מוזיקאים, חקלאים, גבנים וייננים משתפים פעולה ויוצרים קשת צבעים אנושיים וטעמים מסורתיים שבשלנים חובבים, פודי'ס ואנשי קולינריה מקצועיים ימצאו בו עניין.
אביב קולינרי בבית הכרם: הסדנאות
סדנאות בישול וקולינריה במטבחים האתיופי, הערבי, הדרוזי, הבדואי והשאמי. מפגש אישי בבתים פתוחים אפופים בניחוחות וטעמים בשילוב הסיפורים האישים של המארחים.
בישול אתיופי בריא
יעל מקונן דגו מנחה סדנת בישול אתיופי בכרמיאל. היא סבלה ממחלה בדרכי העיכול ובחרה לחזור לתזונה המסורתית של בית אמה מאתיופיה. לשינוי התזונתי היא הוסיפה טיול גוף-נפש והשינוי היה משמעותי. היא מרגישה טוב ואינה זקוקה יותר לתרופות. במסגרת הפסטיבל היא מקיימת מפגש קולינרי עם המטבח האתיופי הביתי, המסורות, הפולקלור ומספרת את סיפור עלייתה לארץ. מכינים יחד אינג'ירה, תבשילי ירקות ומטעמים נוספים בשילוב התבלינים המסורתיים שיעל טוחנת ומרכיבה בעצמה.
אינג'ירה וירקות צילום: רונית סבירסקי
כנאפה בחוות רום
בחוות רום על פסגת הר כמון תתקיים סדנת כנאפה שמבוססת על גבינות העיזים שמיוצרות במקום. בחווה המבוססת על חקלאות בת-קיימא יערכו סיורים קצרים בשילוב סיפור הקמת החווה שהיא חקלאית, שיקומית ותיירותית. החווה הוקמה בשנת 1986 על ידי עמית רום שהשתחרר כקצין מחיל האוויר קנה 50 עיזים והחליט לחיות בגליל. יחד עם אשתו ישראלה וארבעת ילדיהם הקימו מחלבה שמייצרת מוצרים על בסיס חלב עיזים, גן ירק, בוסתן עצי פרי, מסעדה עם תצפית נוף פנורמית, מתחם יחידות גלמפינג ומרכז שיקום תעסוקתי לנפגעי נפש.
גבינות עיזים של חוות רום צילום: רונית סבירסקי
לבנונה עם אלונה
מסעדת מטעמי התאומות ביישוב שכניה הייתה אטרקציה קולינרית למעלה מעשור בסוף המאה ה-20. צמד הנערות היהודיות שגדלו בבית עשיר בלבנון התייתמו בגיל צעיר מהוריהן ועלו לארץ אחרי נישואיהן כשהן כבר נשואות. הן חיפשו את המטפלת הנוצריה דאדא שגידלה אותן בלבנון וכשהצליחו לאתר אותה היא הצטרפה אליהם והתגוררה איתם בשכניה עד מותה. דאדא עזרה להן לפתח את התפריט הלבנוני המסורתי השאמי והן הפכו למסעדה מצליחה. הבת, אלונה הוכמן, החלה בשנת 2022 לקיים בביתה בשכניה סדנאות בישול מהמטבח הלבנוני המסורתי ומשלבת את בהן את הסיפור המשפחתי, מעשיות, הסברים על המנות, התנסות בהכנה, צורת ההגשה בכלים מיוחדים והרבה טיפים. בין המטעמים המיוחדים שלה מעמול במילוי תמרים ומאפה חצילים נפלא.
אלונה עם המעמול ומאפה החצילים צילום: רונית סבירסקי
במטבח עם אום בילאל
מוהדיה קדרי מכפר נחף, אישה מלאת הומור וטבחית שתבשיליה הולכים לפניה. הקובה שלה הוא מנת הדגל שהמקומיים מהללים ומי שרואה אותה מגלגל אותו במיומנות אקרובטית מבין שיש לו עסק עם מקצוענית. מוהדיה החלה את דרכה המקצועית עם חנות בגדים קטנה בכפר נחף אבל הגיעה די מהר למסקנה שבכפר קטן אנשים לא מחליפים מספיק בגדים כדי לפרנס אותה והחליטה לעשות שינוי מקצועי. היא שכרה מטבח קטן בכפר והחלה לבשל תחת השם אום בילאל. הפעם זה עבד והשמועה על תבשיליה הגיעה רחוק. לצד הקובה המופלא היא מכינה מנסף, מועג'נאת וסלטים ערביים מצמחי בר עונתיים טריים שהיא מלקטת בשדות הגליל. בפסטיבל היא מקיימת סדנאות בישול מהמטבח הערבי המסורתי.
אום בילאל מדגמנת קובה צילום: רונית סבירסקי
מוחמד זיתון - הקולע בחיטה
אטרקציה נוספת בכפר נחף היא ביתו של מוחמד זייתון. קירות הבית מכוסים בעבודות קליעת מגשים וסלים בשלל צבעים. במקצועו הוא מורה לאנגלית אבל אהבתו הגדולה היא קליעה בקש. מילדות הוא רצה לקלוע אבל זה נחשב למלאכה נשית וסבתו ואמו לא הסכימו ללמד אותו. הוא חיפש דרכים וחקר סוגי קש עד שהצליח למצוא את החיטה המתאימה ללא קוצים שאיתה הוא יוצר יצירות יפהפיות בשלל צבעים. הוא קולע בשיטת שאמית שנהוגה בירדן וסוריה. הרבה מאוד אלמנטים גיאומטריים, משולשים ומעוינים נגד עין הרע. את הצבעים הוא יוצר מתבלינים, תמציות צמחים, כורכום, סלק, ציפורן ותה. הוא מקיים סדנאות קליעה ומקבל מבקרים בסופי שבוע.
מוחמד זייתון והיצירות הקלועות צילום: רונית סבירסקי
בנוסף, יתקיימו סדנת טבע עם אורי צור במשגב, תמר רז דיאטנית קלינית ומומחית שיאצו סדנאות התססה וכבישת ירקות ביודפת, סדנת ליקוט בדואי אם זהיה סועאד, בתים מבשלים בבענה, סדנת מאפים משפחתית עם סוהיר אסאדי בדיר אל אסד, סדנת קטאייף עם אום בילאל בנחף, מורשת דרוזית ואירוח ביתי בסאג'ור, סדנת מאפי טאבון במסעדת ראדה בכפר ראמה וסיורי קולינריה ותרבות במג'ד אל כרום.
תמר רז מתסיסה וכובשת צילום: רונית סבירסקי
אירועים מרכזיים
בין האירועים המרכזיים יתקיים שוק איכרים תוצרת הארץ בכרמיאל, יריד אמנים, טבע וקולינריה בשכניה, יריד אוכל ואמנים במתחם בואכה יודפת. ברחבי אשכול בית הכרם יתקיימו סיורים לכל המשפחה, מסלולי טיול, טעימות במבשלות ויקבים, קונצרטים, מפגשים אישיים עם תושבים, ביקור במחלבות ואטרקציות.
גבינות ומאפים בקפה יודפת צילום: רונית סבירסקי
בואכה יודפת הוא מתחם תיירות גלילי שאפשר לבלות בו חצי יום ואפילו יותר. להתחיל את הבוקר בקפה יודפת שהוקם על ידי מיכל עזרוני-קסידר, התינוקת הראשונה של היישוב האקולוגי יודפת. מול נופי הגליל והתצפית הפנורמית אל הר השאבי טועמים את המאפים שנעשים במאפייה קטנה צמודה לקפה, בוצעים לחמי מחמצת, טועמים מאפי תרד, חותכים פיסות של גבינות עתירות ארומה של חלב עם הרוח, מוסיפים טעימת יינות או ליקר ממבחר האלכוהול שמיכל יצרה עבור המקום ומקנחים עם שוקו על בסיס שוקולד מריר. יזמיות נוספות על טהרת המין הנשי הצטרפו למיכל ופתחו חנויות במבנים מאבן מקומית. צורפת תכשיטים, גבנית, לחם עשהאל, חנות גרביים בשלל צבעים, חנות יד שניה, עגלה עמוסת עבודות קרמיקה, חנות מלאכות יד, חנות עיצוב סקנדינבי ומטבח מעדנייה.
לחם עשהאל בואכה יודפת צילום: רונית סבירסקי
מתחם בואכה יודפת צמוד לחוות יער הקופים שמשלימה את חוויית השהייה במקום למבוגרים ולמשפחות עם ילדים. גישת הטיפול בבעלי החיים ובקופים מעניקה להם תנועה בלתי מוגבלת. לחלק מן הקופים יש בתים מחוממים בתקופת החורף מצוידים ברדיאטורים והם יכולים לבחור אם להיכנס אליהם או לא. הם מתרוצצים חופשי ביער, משעשעים את האורחים וישנם גם קופיפים צעירים שנהנים לחטוף שקית קניות או משהו טעים מהתיק של המבקרים.
הקופיף שחטף את המתנה מהשקית צילום: רונית סבירסקי
אומני הר שכניה
על הר שכניה ממוקמים שלושה ישובים קהילתיים שכניה, מנוף וקורנית. בישובים האלה מתגוררים יוצרים ואומנים בתחומים מגוונים ביניהם אמנות פלסטית, כתיבה, מחול, מוזיקה, תיאטרון, שירה וקולינריה. חלקם פועלים כקבוצה שמקיימת ירידים, בתים פתוחים ופעילויות למבקרים.
שושי שושני ועבודות הנייר צילום: רונית סבירסקי
בית שושני ממוקם בישוב מנוף, על רכס שכניה, שושי שושני מרכזת את קבוצת אמני הר שכניה ועוסקת באומנות מעיסת נייר. גיל אגמון בן המושבה יסוד המעלה הוא מהנדס חשמל ביום ומוזיקאי בלילות. הוא מנגן על חלילים מסוגים שונים וכלי נגינה עממיים ומשלב את הנגינה בסיפורים מותחים. הוא מופיע עם הרכבים מוזיקליים ברחבי הארץ ומאמין שהמוזיקה יכולה לגשר בין אנשים. הוא מקיים הרצאות, סדנאות וחוגים במטרה לחבר בין אנשים.
גיל אגמון נגן ומספר צילום: רונית סבירסקי
אמנים נוספים בהר שכנייה הם מיכל גבת אוחיון ממנוף שיוצרת מנדלות בנקודות, נורית רבהון משכניה מפסלת ברשת מתכת, יעל גרייסמן ממנוף משלבת טיפול נפש-גוף עם ציור, איילת גיא משכניה מקיימת סדנת תכשיטים מעניבות שיצאו משימוש, הדס האוזמן-אגמון עוסקת בסדנאות מחול ולימודי ימימה לנשים, איילת בראון-צור מקורנית עורכת מפגש אמן וסדנאות ציור טבע, שרון בריין משכניה מקיימת סדנאות כתיבה, שפי שפריר משכניה מנחה סדנאות צילום וסיורים מודרכים ועוד רבים אחרים.
שרון הקונדיטורית "בשביל הריח" צילום: רונית סבירסקי
בשלנים ביתיים בכפרים הגליליים
זהיה המלקטת מספר 1
זהיה סוואעד מכפר חוסניה הפכה למותג בתחום ליקוט צמחי בר. אישה מלאת חום, מאור פנים, הומור, חיוך ניצחי והרבה אהבה לסובבים אותה. היא מכינה לאורחים יחד עם אחותה הצעירה פאטמה ארוחה בסלון הבית המרווח או בחצר הענקית מול היער. בחורף היא מקיימת סדנאות ליקוט ומסבירה בעברית רהוטה על סגולות הצמחים, מכרסמת, טועמת, קוטפת ועורמת בדרך לבישול המשותף במטבח עם אורחיה. בקיץ, היא מוצאת בשוק את הבמיה הכי טובה, את הפאקוס המתוק, מחלב עיזים היא מכינה יוגורט טעים, לצד ממולאים, מלפוף, קובה צמחוני ופטאייר.
וודחה - אוכל אסלי בדואי וגם ללא גלוטן
בקצה הר כמון מול הנוף הפתוח מתגוררת וודחה ומשפחתה. היא החלה למכור פיתות לשכנים לפרנסתה ואחריהם הכינה תבשילים לאירועים וחגיגות ביישובים הסמוכים. קבוצות תיירים מחו"ל הגיעו לשמוע את סיפורה ולטעום ממאכליה. היא העניקה לאירוח הביתי שלה את השם "אסיל על הר כמון" ומגישה לאורחים אוכל בדואי אסלי שאכלה בילדותה. התפריט שלה מגוון וכולל גם מנות צמחוניות, טבעוניות וללא גלוטן. היא הצליחה לפתח גם מתכון לפיתות ללא גלוטן. בתפריט שלה אפשר למצוא שולבאטו שהוא תבשיל עתיק של בורגול, פאטייר במילוי זעתר, ירקות ממולאים, מוגרביה שהוא עוף שלם מפורק עם מפתול שהוא קוסקוס בעבודת יד. האורחים יושבים בקיץ ברחבת הדשא מול הנוף ובחורף סביב אח עצים שעליו היא מחממת תה צמחים מהגינה.
וודחה עם תה צמחי תבלין על האח צילום: רונית סבירסקי
אל סובאט Alsubat – מסעדת שף בכפר ראמה
השף חוסאם ורעייתו הקונדיטורית מימי היו בעליה של אחוזת שולמית בראש פינה שנסגרה בקורונה. עם החזון לעתיד הם מצאו בית עתיק נטוש בכפר ראמה, שיפצו אותו והסועדים התחילו להגיע. הם משלבים מנות מהמטבח של אחוזת שולמית עם המטבח הים תיכוני. בין המנות המיוחדות שלהם כדורי ארנצ'יני ממולאים בפטריות ואגוזים טחונים, פיצות מהטאבון והקינוח המפורסם של לילות בירות.
מימי והתבשילים של אל סובאט צילום: רונית סבירסקי
טאבון סיתי (הטאבון של סבתא)
בבית אבן דו קומתי בכפר מג'ד אל כרום פתח מוחמד מסעדה שמבוססת על הטאבון המסורתי שסבתו נהגה לבשל בו את תבשילי המשפחה. במקצועו הוא קבלן וכשפרש לפנסיה החליט לשחזר את המטבח המסורתי שמבוסס על מאכלי הטאבון ומדפונה. הטאבון נמצא במרכז המטבח והאש הבוערת מפיצה חום נעים. המדפונה קבורה באדמה ופועלת על גחלים לוחשות. שלושה בורות בעומק 1.5 מטרים נחפרו בגינה. בתחתית הבור הוטמנו חביות גדולות והחלק העליון מדופן בחמר. מוחמד מניח על רשתות מדורגות עופות, שוק טלה ממולא, ירקות ואורז שסופג את טעמי הנוזלים. הכל מתבשל במשך שעות ומקבל טעמים וניחוחות עדינים של עישון. בטאבון הוא מכין פטאייר במילוי צמחי תבלין עונתיים, פיתה עם סומק ומסחאן. אשתו וופיקה מקיימת סדנאות בישול.
מוחמד ומסחאן מהטאבון צילום: רונית סבירסקי
אוהל אל עין מול הנוף הגלילי
האוהל ממוקם בקצה המערבי של כמאנה מזרח, מעל נחל ומעיין כמאנה. הם מגישים לאורחים ארוחות בדואיות מסורתיות, מקיימים סדנאות, הרצאות, סיורים ותצפיות נוף. סיפורים על אורח החיים הבדואי, סיור בכמאנה, סיור למעיין כמאנה והעצמת נשים. ארוחות בדואיות מסורתיות, ארוחות בוקר, חאפלת בשרים, מדפונה ומנסף. אפשות ללינה באוהל עד 20 אורחים ולינה באוהלים פרטיים עם ארוחת בוקר תוצרת בית ופיתות טריות מהטאבון.
טקס הכנת הקפה באוהל אל עין צילום: רונית סבירסקי
אוהל לאירוח וארוחות באל עין צילום: רונית סבירסקי