פארק חדש ללא שם נולד בתל אביב

 

עיריית תל אביב מיהרה כל כך להכריז על הפארק החדש שלא הספיקה לתת לו עדיין שם. באזור ההומה ביותר בעיר בין רחוב המסגר ליצחק שדה ומנחם בגין הוקמה ריאה ירוקה בשם ..... כשהעיירה תחליט נוסיף את השם הרשמי

פארק נולד      צילום: רונית סבירסקי

 

הפארק שמוגדר עדיין פג, לא מופיע בווייז אבל עשרות אנשים כבר פוקדים אותו מדי יום ובסופי שבוע הוא שוקק משפחות עם ילדים. ריאה ירוקה אקולוגית בלב הכרך הגדול במקום שהיה "החצר האחורית" המוזנחת, היא בהחלט מצרך נדיר וצריך לברך על כך. הפארק נחבא אל המגדלים בריבוע הרחובות יצחק שדה, מנחם בגין, המסגר וישראל טל. הוא מוקף מכל עבריו במגדלים מודרניים שמשקיפים אליו דרך חלונות זכוכית בוהקים.

 

פרגולת מתכת עם עצי תות       צילום: רונית סבירסקי

 

הצורך במרחבים ירוקים בסביבה אורבנית קשת יום ולילה מוכר בעולם וזוכה למקום של כבוד אפילו בערים צפופות כמו ניו יורק, פריז ורומא. אדריכל הערים שבנה את תל אביב קרא לה "עיר גנים" ותכנן אותה עם הרבה ריאות ירוקות אבל לקח שנים רבות עד שההבנה על מידת חשיבות הפארקים חלחלה והחלה לקרום דשא ועצים. הקורונה חידדה עוד יותר את חשיבות החמצן לריאות בסמוך לבית וכך התרבו המיזמים הירוקים.

 

ספסלי עץ ארוכים     צילום: רונית סבירסקי

 

המרחב החדש הוא פארק אורבני אקולוגי שבמרכזו בריכת נופרים וסביבו ספסלי ישיבה, פרגולות צל, עצים מצלים, מתקני כושר ומתקני משחק לילדים. תכנונו התחיל לפני 12 שנים עם מתחם שכולל מגדלי משרדים. אדריכל הנוף ליאור לוֹוינגר מסטודיו אורבנוף שתכנן את המתחם ראה לנגד עיניו את עובדי המשרדים לוקחים אתנחתא בארוחת הצהרים ואוכלים בפארק הירוק. זה אכן כבר קורה במהלך ימות השבוע. בשעות הבוקר והערב מטיילים בעלי הכלבים, בצהרים העובדים ובערב זוגות צעירים ומבוגרים מטיילים או יושבים במספר מסעדות הגובלות בפארק.

 

מתקני משחקים מעץ     צילום: רונית סבירסקי

 

בשלב הראשון שטח הפארק ישתרע על פני 8 דונמים ובשלב הבא יתווספו לו עוד שני דונמים. הצללת השטח דרשה השקעה כספית גדולה. עיריית תל אביב הקציבה כמיליון שקל על פרויקט העצים. עדיפות ניתנה לחורש ארץ ישראלי ים תיכוני עם עצי אלון, צאלה, רימון, תות ותאנה. ישנם עצים בוגרים בני 100 שנה שהועתקו והועברו לפארק.

 

צילום: רונית סבירסקי

 

200 עצים פזורים ברחבי הפארק 25 הם "אקזמלפרים". הם הועתקו מאתרים שבהם מתבצעים פרויקטים גדולים או סלילת כבישים. ממקומם המקורי הם עוברים לתחנת ביניים במשתלה שמטפלת ועוקבת אחרי תהליך הקליטה המחודש. כשהם חזקים ועומדים במשימה מעבירים אותם למקומם החדש והם נראים כאילו צמחו שם מאז מעולם. תנאי הקרקע שהוכנו מראש בפארק מאפשרים לגדל עצים גדולים שבעי שנים מבלי שיפגעו. שלושה עצי מקדמיה נותנים כבר פירות אבל לא כדאי להתפתות ולהגיע עם מפצח אגוזים.

 

מתקנים לפעוטות      צילום: רונית סבירסקי

 

בצל העצים הותקנו ספסלים בסגנון ניו יורקי באורך שנע בין 20-17 מטרים. באזור מתקני המשחקים ומתחת לעצים הונחו בולי עץ גדולים שגם הם משמשים לישיבה. גן המשחקים נבנה מעץ טבעי ללא ההצללה המקובלת ובמקומה שתלו אלונים. מלון דה ג'ורג' שנמצא בפאה הדרומית מצל על מתקני השעשועים בשעות הצהרים. לאורחי מלון דה ג'ורג' קחו בחשבון שבסופי שבוע הפארק שוקק משפחות עם ילדים.

 

נופרים בבריכה      צילום: רונית סבירסקי

 

בלב הפארק נמצאת בריכה אקולוגית שפרושה על פני שטח של 900 מטרים רבועים, צמחי מים, נופרים וקנים מרפדים את מימיה וביניהם שטים דגי קוי יפנים ובסבך מסתתרות צפרדעים. פרגולה ממתכת ממוקמת לאורך הגדה הדרומית של הבריכה. סוככים עליה 14 עצי תות שכבר גודלו לגובה מתאים ומעניקים צל ליושבים על כסאות מתכת בצבעי כתום וצהוב.

 

דגי קוי      צילום: רונית סבירסקי

 

מתחת למדשאה הגדולה הוקם מאגר מים תת קרקעי שאוסף את מי הגשמים והמים שמגיעים דרך הצנרת מהמגדלים. בדרך זו מפחיתים את העומס על מערכת הניקוז העירונית, מורידים את רמת הזיהום בנחל איילון ומונעים הצפות. המדשאה מוקפת בחמישה עצי צאלון גדולים שיעטרו את המקום באדום בעונת הפריחה. צמחי תבלין משתלבים בצמחייה הנמוכה ומוסיפים ניחוח נעים באוויר. כשהפארק יורחב בשני דונמים נוספים ירחיבו גם את שטח החורש הטבעי ואת מרחבי הישיבה המוצלים.

 

דרכי הגעה לפארק: כניסה רגלית ממספר נקודות בין הבתים: יצחק שדה 4-2, ישראל טל 5, המסגר 37-35. דרך מועדפת למי שנמצא על הקו האדום של הרכבת הקלה היא לרדת בתחנת קרליבך.