פסטיבל לוס אינדיאנוס בלה פלמה – המסיבה הלבנה הגדולה בעולם
קרנבל לוס אינדיאנוס (Los Indianos Carnival) הוא מסיבת רחוב לבנה הגדולה בעולם שמתקיימת בכל שנה בחודש פברואר באיים הקנריים. רחובות עיר הבירה של לה פלמה מתמלאים באנשים לבושים לבן, חוגגים לצלילי מוזיקה קובנית ומפזרים אבקה לבנה זה על זה
צילום: רונית סבירסקי
הקרנבל הגדול של האיים הקנריים (Canarian Islands) מתקיים בכל שנה בחודש פברואר. בכל אי מציינים אותו בתהלוכות נוסח הקרנבל בריו אבל בעיר הבירה סנטה קרוז של האי לה פלמה ( Santa Cruz de La Palma) נוסף קרנבל ייחודי שסוחף אליו עשרות אלפי משתתפים. הרחובות מתמלאים באנשים לבושים לבן, מוזיקה תוססת וענני אבקת טלק מתרוממים באוויר. גברים לבושים במכנסי פשתן, עונדים שרשראות, נושאים מקלות הליכה, מזוודות עור ישנות, חובשים כובעי קש ומעשנים סיגרים קובניים. הנשים בשמלות מלמלה ותחרות, עונדות שלל תכשיטים, כובעים רחבי שוליים ובהם נעוצים דולרים מזוייפים. הם צועדים לפלזה דה אספנייה ומחכים לדמות הנשית שמגלם אותה גבר, לה נגרו תומאסה, שתגיע לכיכר המרכזית לפתיחת החגיגות.
שקי הטבק של קובה צילום: רונית סבירסקי
צידניות קרח גדושות באלכוהול ניצבות בכל פינה ובדוכנים מוכרים מוחיטו בכוסות ענקיות. במות מרכזיות פזורות בכיכרות עם מופעים של זמרים מקומיים ידועים. כמויות טלק בלתי פוסקות מתעופפות באוויר. החוגגים מצטיידים במכלים גדולים ומתיזים על העוברים ושבים. המוזיקה הלטינית וסגנון הבונה ויסטה מקפיץ את כולם. הם לא עומדים בשקט, זזים ורוקדים כשכל הגוף נע בתנועות חושניות שמאפיינות את קצב הלטינו. הם רוצים שיצלמו אותם, עדשת המצלמה שמתמקדת בהם מהווה עבורם מחמאה שהם נראים טוב והתלבושת שלהם אטרקטיבית.
רוקדים בפלזה דה אספנייה צילום: רונית סבירסקי
חיבוק של לה פלמה לקובה
קרנבל Los Indianos נחוג באיים הקנריים ביום השני של הקרנבל הגדול בפברואר. האירוע מוקדש כמחווה לקשר ההיסטורי של האי עם קובה. המסיבה מציינת את חזרתם של תושבי האיים הקנריים מאמריקה הלטינית אחרי שברחו מהאיים בתקופת השלטון הרודני והשפל הכלכלי. הם חזרו עמוסים בזהב ותכשיטים, במאות ה-20-18. זו תקופה שבה ספינות מפרש גדולות חצו את האוקיינוס האטלנטי במסגרת "מרוץ הודו" ויצרו פער מעמדי בין העושר והראוותנות לעוני המקומי.
הסיגר הקובני צילום: רונית סבירסקי
החגיגה המסורתית היא פרודיה על המהגרים ששבו עם משפחותיהם מאמריקה והתגאו בממון והמעמד החברתי החדש שלהם. החוגגים מציינים את התקופה בהומור שמלגלג על הראוותנות. כל שנה מגיעים תיירים מהאיים השכנים, מספרד ומדינות זרות. הם רוצים להאזין למוזיקה הקאריבית, להשתלב בתהלוכות הלבנות ולהלבין מאבקת הטלק שנשפכת בלי הגבלה. הרחובות המרוצפים באבן, בתים בעלי חזיזות מרשימות, חלונות מסורגים ומרפסות עץ יפיפיות מתמלאים בחוגגים. המסלול מן הנמל דרך הרחוב הראשי מסמל את מסלול ההליכה שבו הלכו המהגרים ששבו מאמריקה. הלבוש המוגזם שלהם משמש השראה לתלבושות הפרודיות בסגנון האיים הטרופיים. לא רק הלבוש מאפיין את החגיגות, גם צורת הדיבור, הריקודים והמוזיקה, התפריט שמוגש בימי החגיגה, מאפים מקובה ופירות מקליפורניה.
הקישוטים והשמלות המוגזמות צילום: רונית סבירסקי
סיפור ההצלחה התפרסם בעולם
מקור הקרנבל ברעיון שהגתה משפחת Cabrera Santos בשנות ה-60 של המאה ה-20. זה החל כמסיבה קטנה למספר חברים שהתחפשו בבגדים המקוריים שהביאו איתם בני המשפחה שכינו אותם "אינדיאנוס". השנה הראשונה של הקרנבל הייתה צנועה ומצומצמת אבל צברה תאוצה ופופולריות עם השנים. המקומיים ראו באירוע משהו שהם יכולים להזדהות איתו, ונוצרה תחושת התלהבות ודינמיות. כתבות במגזיני התיירות החשובים בעולם הפכו את הקרנבל למבוקש והוא מדורג כיום בין עשרת הפסטיבלים המובילים מסוגו באירופה.
משקיעים באביזרים צילום: רונית סבירסקי
החלק הראשון של Los Indianitos מוקדש לילדים. אירועים משפחתיים עם תחפושות ומוזיקה בפלזה דה אספנייה ובבית הספר העירוני לתיאטרון. בבית העירייה של סנטה קרוס מעלים פרודיה על קבלת הפנים בהשראת הימים בהם הגיעו האינדיאנוס באוניות. לאחר מכן נפתחות החגיגות של הקרנבל בסנטה קרוז דל לה פאלמה עם תהלוכות, קבלת הפנים של ה"אינדיאנוס" ששבים מאמריקה עם כלובים של תוכים, מזוודות, סיגרים עבים, עבדים כהי עור, תכשיטים ומסכות וכל אלה על רקע צלילי המוזיקה הקריבית ואלפי קילוגרמים של אבקת טלק שנישאים באוויר.
מסיבת הרחוב הגדולה צילום: רונית סבירסקי
השחקן המפורסם שמגלם את סמל הקרנבל
הגעת לה נגרה תומאסו פותחת את המסיבה הגדולה. La Negra Tomasa היא דמות סמלית של "המהגרת הקובנית" שהייתה קשורה לתקופת הגעת המהגרים מאמריקה. הדמות היא דמיונית אבל מסמלת את התקופה ההיסטורית של חזרת בעלי הממון עטופים במותרות ותלבושות מוגזמות. בין החוגגים ישנם כאלה שבוחרים להתחפש לדמותה. אלה הם בדרך כלל גברים לבנים שצובעים את פניהם בשחור, חובשים פיאות, איפור מוגזם, לובשים שמלות נשף צבעוניות ושלל תכשיטים.
מתחפשים לדמות של לה נגרה תומאסה צילום: רונית סבירסקי
אחד השחקנים הידועים שמגלם את לה נגרה תומאסה (La Negra Tomasa) הוא ויקטור לורנצו דיאס מולינה שמכונה "סוסו". חלק מהמשתתפים מגיעים לפתח ביתו לצפות בהכנות ומנהלים פינג פונג של הערות מצחיקות. התהלוכה יוצאת מביתו לכיוון הנמל. הוא עולה על ספינה ששטה לאורך קו החוף וכשהיא חוזרת לנמל הוא יורד ממנה באופן שמשחזר את הגעת האינדיאנוס מאמריקה ללה פלמה. בחצר העירייה ממתינים להגעת קונסול קובה ויחד עם ראש העיר מחכים לבואה של לה נגרה תומאסה. לקראת שעת הצהרים היא מגיעה לכיכר סנטה קרוז וזוהי למעשה ההכרזה הרשמית על פתיחת החגיגות. מולינה גילם את דמותה למעלה משני עשורים ובשנת 2018 זכה במדליית זהב של סנטה קרוז דה לה פלמה מטעם הממשלה המקומית. מועצת העיר סנטה קרוז דה לה פלמה ביקשה בשנת 2019 מהמעצב חואן קרלוס מרטין לעצב תחפושת מיוחדת לדמות, אשר נוצרה בסדנת התפירה העירונית.
תחפושות בקרנבל – מסורת וטקסיות
כשהקרנבל החל לצבור תאוצה והגיעו אליו עשרות אלפי אנשים החליטו בשנת 2006 לפתוח סדנאות מיוחדות לעיצוב בגדים. כיוון שהחוגגים רוצים להתחפש היה צורך להישאר נאמנים לתלבושות המקוריות והמארגנים נעזרו בהיסטוריונים כדי לעצב את הפריטים המדויקים. התלבושות זוכות להשקעה גדולה, עד כדי עיטור מיוחד של נעלי החוגגים. כובעי פמלה, סרטי ראש מיוחדים, וכיסויי ראש מקוריים אחרים שמיוצרים במיוחד לאירוע. אביזרים נוספים, כמו שעוני כיס ותכשיטים יוקרתיים, הם חלק בלתי נפרד מהמראה החגיגי. סיגרים קובניים הם חלק אופייני, גם שטרות כסף מהווים מרכיב חשוב בתלבושות; לעיתים קרובות הם מציצים מכיסים, כובעים, ומזוודות של החוגגים.
בדרך למסיבה צילום: רונית סבירסקי
תהלוכת Los Indianos והחלפת שם הכיכר ליום אחד
החגיגה נמשכת ללא הפסקה גם בזמן ארוחת הצהריים, אותה כולם חוגגים בבתים פרטיים או במסעדות ובברים בעיר. התהלוכה ומסיבת הרחוב עוברת ברחובות המרכזיים של סנטה קרוס דה לה פלמה. Avenida de los Indianos ו-Calle Real דרך רחוב O’Daly, אנסלמו פרס דה בריטו, כיכר אלמדה וכיכר Plaza de España, שבה מתקיימים מופעים והקהל נסחף בריקודים לצלילי מוזיקה קובנית תוססת.
הופעות חיות בכיכר המרכזית צילום: רונית סבירסקי
הקרנבל מגיע לשיאו בסביבות הצהריים של יום שני, כאשר לה נגרה תומאסה מגיעה לכיכר Plaza de la Negra Tomasa. הדמות הסמלית של הפסטיבל מבצעת ריקוד משעשע לעיני הצופים. לאחר מכן, מתקיים טקס שבו ראש העיר, קונסול קובה לאיים הקנריים, ובכיר האחראי על הקרנבל חושפים שלט שמחליף את שמה של כיכר Plaza de España ל Plaza de La Habana-ליום אחד, לכבוד החגיגות.
מסורת הפודרה הלבנה
השלטון המקומי מחלק לקראת הקרנבל אלפי מכלי טלק. התזות הטלק הן הסמל המסחרי של הקרנבל ושדרת La Avenida de Los Indianos מלבינה כבר משעות הבוקר. תוך זמן קצר כל החוגגים מכוסים באבקה לבנה, השיער, הפנים, הבגדים והמשקפיים. הרחובות הופכים לשבילים לבנים. הגרסה הראשונה לשימוש באבקה הלבנה סיפרה על אניית משא שעזבה את נמל לה פלמה במאה ה-19 והותירה אחריה מטען של קמח במצב גרוע. התושבים פתחו את השקים והשתוללו בענני האבק הלבן. הגרסה הזו נפסלה לאחר שנמצאו מסמכים שמזכירים שימוש באבקת פודרה בקרנבל במאה ה-17. משייכים אותו למסורת שקשורה בכת קובנית בשם Ñañiguismo שאנשיה נהגו לשפוך אחד על השני טלק לבן.
מצטיידים במכלי טלק צילום: רונית סבירסקי
החגיגות נמשכות עד השעות הקטנות של יום שלישי, כאשר בשעות הסיום של הקרנבל מתקיימות הופעות שונות לקהל בכיכר Plaza de La Alameda ובמתחם המרכזי של הקרנבל Recinto Central del Carnaval.
האטרקציות של האי טנריף
פלאי הטבע שעיצבו עיירות, צוקי ענק, יער קדום וחוף חולי - טנריף
הקרנבל בסגנון ברזילאי מהגדולים בעולם באי טנריף
לטייל בן הרי געש פעילים ובריכות טורקיז - האי לה פלמה
המסיבה הלבנה הגדולה בעולם - לה פלמה
לנזרוטה - האי שהפך מלבן לשחור