טורקיה למתקדמים - מסעדות יוקרה וקלאבים פרטיים 

 

מקומות הבילוי הכי חמים באיסטנבול, מסעדות, מועדוני ג'אז, בתי קפה וארוחות בוקר על הבוספורוס היכן שעשירי טורקיה נוהגים לבלות.

 

בסוף שבוע חורפי וגשום חגג אחד מעורכי הדין הידועים בטורקיה את יום ההולדת ה-42 בדירת הלופט המסוגננת שלו באיסטנבול. רווק יאפי שמטפל בחוזים של מיליארדי דולרים בשנה הזמין לדירתו תריסר חברים מחוג הידועונים המקומיים, כמה אנשי עסקים כבדים, פרסומאית מובילה, מעצבת ואיש היי-טק. הם החנו את מכוניות היוקרה שלהם ברחוב מוזנח של מוסכים נטושים ובתים מפוייחים, נכנסו למעלית ישנה וטיפסו לקומה העליונה.

 

 

 ערב רווי אלכוהול     צילום: רונית סבירסקי

 

הדלת נפתחה אל תוך מתחם אפלולי וכשהעיניים התרגלו לצלליות החלו הפרטים הקטנים להתגלות. חלל עצום מרוצף פרקט, מערכת סראונד וקולנוע מקצועית, מיטת עץ בנויה על במה מוגבהת, אמבטיה ויקטוריאנית שעדיין לא החליטה אם היא מצג אומנותי או שימושי, ספות וכורסאות של מעצבים ידועי שם, ספריית מגזינים מסודרת בסגנון חנות עיתונים ובר משקאות שלא היה מבייש מקום בילוי טרנדי.

 

 קלאב פרטי עם מוזיקה Live      צילום: רונית סבירסקי

 

לצד המיטה ניצבת מערכת תופים ומן העבר השני מתחם לרכבת חשמלית ענקית. כולם שתו שמפניה ורודה, אכלו עוגת קצפת ורקדו לצלילי מוסיקה מערבית עדכנית. התורכים אוהבים לבלות ואלה שהלירה התורכית מצויה בשפע בכיסם יוצאים מדי ערב. בסופי שבוע הם מתחילים במסעדה, ממשיכים במועדון ג'אז, שותים ראקי במועדון של מוסיקה תורכית ומסיימים בקלאב פרטי עם מוסיקה חיה. איפה מבלה העשירון והאלפיון העליון הטורקי? הנה הרשימה הסודית של המסעדות, הפאבים, הדיסקוטקים והמועדונים ששם תפגשו את הסלבס מתוצרת מקומית.

 

חתיכת בשר קטנה

מסעדת טיקה שכוכבה דרך בשמי טורקיה לפני תשע שנים, מוכרת כבר גם בארצנו ומושכת אליה בליינים מקומיים וטייקונים שמגיעים לביקור או לעסקים בטורקיה. מהמט עלי בורדורוגלו עסק בפיתוח עדשות עיניים בארצות הברית וכשבן דודו סיפר לו ששאיפתו הגדולה היא לפתוח מסעדה של קבבים איכותיים הוא הלך עם הרעיון עד הסוף. האוכל הביתי הטורקי, השיפודים והלחם שנאפה בדרך כלל במזללות רחוב קיבל שדרוג לדרגת גורמה ותוך זמן קצר טיקה (שפירושה חתיכת בשר קטנה) הפכה ללהיט. 22 מסעדות הוקמו בשנים האחרונות מתוכן 11 באיסטנבול, אתונה, סלוניקי, קייב, קפריסין אנקרה כשארצות הברית על הכוונת. הם מאכילים 3 מיליון סועדים בשנה ביניהם פוליטיקאים, בנקאים, כוכבי קולנוע ובעלי ממון.

 

שף הגריל וקבב חצילים    צילום: רונית סבירסקי

 

זאגט בחר בטיקה כאחת המסעדות הטובות בטורקיה. השפים שהחלו לעבוד במסעדה לפני תשע שנים מתדרכים את השפים שנכנסים לעבודה במסעדות החדשות. המסעדה הראשונה שנפתחה לפני תשע שנים ממוקמת במבנה שהיה בית פרטי באחד הרובעים העתיקים של איסטנבול. הוא עוצב כבית חממה עם חלונות שצופים אל גן פורח, בחורף יושבים בחלל הסגור ומתחממים לצד אח עצים. בתוך חלל המסעדה פועל גריל הפתוח שעליו מבשלים הטבחים. בקיץ יושבים בגן בין עצי התפוזונים והשיחים הפורחים.

 

שישליק, קבב ולחמעג'ון       צילומים: רונית סבירסקי

 

פותחים את הארוחה במשקה ראקי שופע אניס שמוהלים אותו במים קרים. הסלטים שמוגשים עם לחם מהטאבון כוללים סלט ירקות קצוץ דק מתובל בפלפלים חריפים, עגבניות ואגוזים, גבינת פטה עשירה וצלחת גדושה של עלים רעננים, רוקט, פטרוזיליה ונענע. אחריהם מגיעים חומוס חם ובתוכו פרוסות נקניק, כדור בורגול עם בשר, לחמעג'ון שהם עיגולי בצק עם בשר. בעיקריות, בנוסף לקבבים הם מכינים תבשילי בשר מסורתיים, פיסות כבד על פיתה דקה, צלעות כבש קטנטנות וקבב איזמיר מבושל בעגבניות עם טוסטונים קטנים טבולים בתוכו. כל הבשרים מוגשים עם פיתות דקיקות שנאפות בטאבון המסעדה. מניחים את הבשר על הפיתה מוסיפים את העלים הירוקים ומגלגלים כמו לאפה. במנות האחרונות: כנאפה, בקלאווה ומאפה ממולא בגלידה וניל. בסיום מקבלים משקה סורבה של מלון עם וודקה. Haci Adil Caddesi 3 טל.2818871 0212.

 

מסעדות על הגג 

מסעדת "מיקלה" היא שילוב של מסעדת שף ובר עם נוף פנורמי שהופך את המקום לאטרקציה. בקומה העליונה של מלון "MARMARA PERA" צופים אל כל המונומנטים החשובים של איסטנבול. בלילה הכל מואר כמו בסרט של וולט דיסני וביום כשהראות טובה רואים כל פרט. ארמון טופקאפי, מסגד סולטן חמאד, עשרות מינרטים של מסגדים ולמרגלות המבנה משתרעת שלוחת ים מרמרה שנקראת "הליש" (HALIC). מן העבר השני צופים אל העיר החדשה. המסעדה מעוצבת בסגנון היי-טק בצבעים של שחור-לבן, מערכת כלים לבנה, כורסאות עור שחורות, בר משקאות גדול, מרפסת לאורך המסעדה וגג עם בריכה קטנה ותצפית, שפועל בעיקר בקיץ. במיקלה סועדים גברים מעונבים ונשים אלגנטיות שפוסעות על עקבי סטילטו, גרבי ניילון דקיקים, שמלה שחורה קטנה ומחרוזת פנינים. הם מגישים פרחי כרובית, טרטר סלמון, קרפצ'יו, דגי ים, צלעות כבש, פילה מיניון ולקינוח קרם ברולה ופרופיטרולים. כשמסיימים את הארוחה מומלץ לטייל בסמטאות האבן הצרות שמובילות מאחורי הבניין אל המדרחוב הראשי "איסטיקלאל". אזור ששופץ וחודש בשנים האחרונות, מבנים ארכיטקטוניים מרשימים, מסעדות קטנות, בתי קפה, חנויות ענתיק, מוכרים של רחת לקום ובורקסים, קפה-מסעדה סאראי במדרחוב שווה קפיצה לטעימה מעשרות המנות האחרונות שהם מכינים.

Mesrutiyet caddesi 167/185 טל. 2935656 0212

 

הנוף ממסעדת "מיקלה"      צילום: רונית סבירסקי

 

 

במרכז מדרחוב "איסטיקלאל" על גגו של "הבית המצרי" העתיק בקומה ה-17, הוקם מועדון-מסעדה "איסטנבול 360". השם משקף את המראה הנשקף מתוך המסעדה ומן המרפסת החיצונית. בצמוד למרפסת בגובה העיניים צופים אל הקצה המחודד של כנסיית סנט אנטואן, היוונית-אורטודוכסית. חלונות זכוכית גדולים מאפשרים לראות את הנוף גם כשיושבים בפנים. בחלל הפנימי בר משקאות גדול ובמה שעליה מופיעות בסופי שבוע להקות של אמנים ידועים. על המרפסת מושב מיציקת פלסטיק שמתאים לעונת הקיץ, לשבת עם קוקטייל ולשתות מול הנוף של שלוחת ים מרמרה וארמון טופקאפי.

Istiklal Caddesi 311 טל. 2511042 0212

 

מסעדת איסטנבול 360     צילום: רונית סבירסקי

 

 

אולוס 29 נפתחה על ידי מסעדן טורקי מפורסם מטין פאדיליוגלו בלב פארק אולוס על אחת הגבעות המשקיפות אל הבוספורוס. זוהי מסעדה ומועדון הופעות, שמעוצבת באלגנטיות בפריטים הודים ומרוקאים ועבודות טלאים. בנוסף למטבח התורכי המסורתי והיוגורט-קבב הם מגישים מנות מהמטבח האסיאתי, סושי וסשימי ושרימפס קוקטייל מהמטבח הצרפתי. בימות הקיץ החמים אפשר לשבת בחוץ ולצפות באור הירח המשתקף במימי הבוספורוס. Ahmet Adnan Saygun Caddesi , Ulus Parki ici 1. טל. 3582929 0212

 

באותו פארק שבו נמצאת אולוס 29 ממוקמת "סאן סט גריל" על גבעה הצופה לבוספורוס. מעוצבת בסטייל ומגישה מנות מהמטבח הבינלאומי והאסיאתי עם בר משקאות ותפריט יין מרשים. מקום נעים עם נוף נהדר.

Adnan Saygun Caddesi, Yol Sokak 2 טל. 2870357 0212

 

סגנון ניו יורקי

בקניון "אקמרקז" נפתחה לפני עשר שנים מסעדת "פייפר מון". המקום מצליח במשך כל השנים למשוך את החברה הגבוהה בכל הגילאים ומשמש כמקום מפגש לאנשי עסקים. הצעירים מגיעים לקפה בשעות אחר הצהרים המאוחרות. המקום משדר סגנון ניו-יורקי מינימליסטי, תאורה רכה ואווירה אינטימית. הם מגישים פיצה על לבנים בטאבון ומנות נוספות מהמטבח האיטלקי כשהמפורסמת ביניהן היא פיסות בקר צלויות על מצע ארוגולה. Nispetiye Caddesi 1. טל.2821616 0212

 

אוהבים מתוקים   צילום: רונית סבירסקי

 

בשנת 2002 פתח אומוט אוזאנקה, בנו של בעל מסעדת "בורסה" המפורסמת באיסטנבול, מסעדת-בר בשם "לופט". המקום אומץ במהרה על ידי הצעירים והיפים של העיר. אוזאנקה ששהה כמה שנים בניו-יורק הטמיע במסעדה את האווירה הבינלאומית הנכונה בעיצוב ובתפריט. פסטה טרייה, ריזוטו, דג סיבס על הגריל עם פירה סלרי בעוד הדי. גי משמיע את הלהיטים העדכניים.

Luftu Kiradar kongre merkezi. טל.2196384 0212

 

לופט חשוף, רצפת בטון ובר הוא ה"קיק" האחרון של הבליינים המקומיים. בעלת מלון בוטיק בשם "איסטנבול 8" סיימה לפני כמה חודשים את בניית הסוויטות ומצאה את עצמה עם חלל גדול ולא מנוצל בקומה הראשונה. היא הזמינה כמה חברים לשתות, לרקוד ולהקשיב להופעה של להקה והשאר היסטוריה. המקום הפך ללהיט שעובר מפה לאוזן. כולם מכירים את כולם, רוקדים עם כולם ומעבירים בקבוקי שמפניה מיד ליד. Erol Dernek Sokak 1. טל. 5334276211 0090

 

למקומיים בלבד    צילום: רונית סבירסקי

 

מרכז קניות "קניון" שעוצב במראה חללי הוקם סמוך למסעדת טיקה. חנויות מעצבים בינלאומיות, שאנל והרווי ניקולס הקימו בו חנויות מפוארות. הרווי ניקולס הוסיף גם בר וברסרי "גילט" (Gilt) שכולו בצבעי שחור-כסף וזהב. האוכל מוגש בכלים פרי עיצובו וכדאי לשתות שם תה, או קפה שמוגשים עם עוגיות חמאה ביתיות. Buyukdere Cod 185 טל.3191199 0212

 

קניון מקורה בסטייל    צילום: רונית סבירסקי

 

במועדון הריקודים "בבילון" תפגשו את המושג אווירה מחשמלת. הוא מדורג כאחד מהמועדונים הטובים בעולם ומתקיימות בו הופעות של להקות מקומיות וזרות. במפלס התחתון גוף נוגע בגוף עומדים סביב במה מוגבהת ונעים באקסטזה עם המוזיקה. בחורה מלוכסנת עיניים יושבת מול מסך מחשב ומציירת גרפיטי שמוקרנים על הקירות. Jurnal Sokak 4

טל.2453800 0212

 

מועדון ג'אז שלוקח אתכם הישר לניו-אורלינס הוא מקום הבילוי החביב על הטורקים העשירים בסופי שבוע. "נארדיסג'אז" הוקם על ידי זוג מוזיקאים וההופעות מתחלפות מדי ערב. יושבים בצפיפות, שותים ראקי ואוכלים ירקות טריים טבולים במי מלח ולימון. טל. 2446327 0212