פסטיבל ימי ענף הזית וחגיגות חנוכה 2021
חגיגות המסיק והזית הפכו למסורת והן נחגגות מדי שנה ביישובי הגליל ובכפרי הדרוזים והצ'רקסים במסגרת פסטיבל "ימי ענף הזית" בהפקת הרשות לפיתוח הגליל. בין 250 אלף דונמים של עצי זית יתקיימו עשרות אירועים, ביקורים בבתי בד, מופעי פולקלור, מוזיקה, סדנאות וחשיפה לקולינריה גלילית מתובלת בשמן זית
זיתים כבושים ישר מהעץ צילום: רונית סבירסקי
יודעי דבר טוענים שהבוקר צריך להתחיל בכף שמן זית וכוס קפה שחור אורגינל. זו אינה ההמלצה היחידה שקשורה לנוזל הצהבהב המריר. כתרים רבים קשרו לכישוריו בנושאי בריאות וטיפול בעור הפנים והגוף. הוא נפלא כתוספת לסלטים ולתבשילים, משמש למאור, לקוסמטיקה, לתרופות סבתא ואפילו להסרת שעוות נרות מחנוכיות.
זמן המסיק הראשון הוא חוויה למבוגרים ולילדים כשבתי הבד נפתחים למבקרים ומציגים את תהליך עצירת השמן. בתהליך הפקת שמן זית המהירות היא שם המשחק. המסיק נערך בשעות הבוקר המוקדמות ואת הזיתים צריך להעביר בזמן הקצר ביותר לבית הבד ולהתחיל בתהליך הפרדת הפרי המעלים והכבישה במכשירים מודרניים או בבתי בד מסורתיים. ככל שהביצוע יהיה מהיר ומקצועי כך תקבע דרגת החומציות הנמוכה של השמן ואיכותו תהיה גבוהה יותר.
מסיק זיתים בכפר ג'ת-יאנוח צילום: רונית סבירסקי
כיום משווים את ייצור שמן הזית ליין. בודקים את תנאי הגידול המתאימים (הטרואר), מוסקים בזמן מדויק ובהקפדה יתרה על תהליך הייצור. טעימת שמן זית הפכה גם היא למקצוע. בארץ נמצאים שלושה מרכזים של ענף הזית שאליהם מגיעים טועמי שמן זית מקצועיים לבחון ולדרג טעם ואיכות. כוסיות כחולות כהות מוצבות במתקני חימום עם דוגמאות של שמן זית. הארומה הנפלאה שמתקבלת מפיצה ריח של דשא קצוץ, גויאבה בוסרית ועגבנייה ירוקה. כשטועמים את השמן מגלגלים מעט על הלשון והחך ובעומק הגרון מתקבלת צריבה נעימה ככל שזן הזית חריף ועוצמתי יותר.
טעימת שמן מקצועית צילום: רונית סבירסקי
פסטיבל "ימי ענף הזית" הוא הזדמנות לקהל הרחב להיחשף לתולדותיו של שמן הזית ששורשיו נעוצים עמוק אל תוך ההיסטוריה. שמן הזית היה בשימוש כבר בעת העתיקה ואלמלא פח השמן הקטן שהספיק לשמונה ימים לא הינו חוגגים את חג החנוכה. עשרות בתי בד עתיקים לצד מודרניים יפתחו לביקורים, יערכו סיורים מודרכים בכרמי הזיתים, יינתנו הסברים על גידול עצי הזית, המסיק, הפקת השמן וכבישת זיתים. בכפרים הדרוזים והצ'רקסים יתקיימו מופעי פולקלור ומוזיקה, ובמסעדות יוגשו מטעמים גליליים מסורתיים מתובלים בשמן זית.
מטעמי הגליל בשמן זית צילום: רונית סבירסקי
חוגגים בכפרים הדרוזים והצ'רקסים
אירועי "כפר ביקרתם?" חוזר בחגיגה משולבת, ימי ענף הזית וימי החנוכה עם מגוון אירועים, סדנאות, פסטיבלים וקולינריה בכפרים הדרוזים והצ'רקסים בגליל. הפעילות והסיורים יחשפו את המבקרים לקולינריה המקומית, למיזמים ייחודיים של תושבי הכפרים ולמוקדי עניין היסטוריים, דתיים ותרבותיים. מורי הדרך המקומיים ידריכו את המטיילים בבתי הבד, במרכזי מבקרים ומורשת, יטיילו אל מעיינות היסטוריים, יבקרו בתצפיות ובאתרי הטבע הייחודיים למקום ותתקיים גם פעילות סדנאות אומנות וקולינריה על טהרת מוצרי הזית.
האירוע המרכזי יתקיים ב-4 בדצמבר, בלב עמק הזית הישראלי, במעא'ר, שהוכרזה לאחרונה כעיר הדרוזית הראשונה בישראל. האירוע יכלול סיורים בכרמי הזיתים ובתי הבד, מופעי רחוב, דוכני מכירה של תוצרת מקומית, מיצגי פיסול ואומנות, במה מרכזית של הופעות ופולקלור מקומי ופעילות חווייתיות לכל המשפחה. אירועים נוספים יתקיימו בכפרים: ראמה, בית ג'אן, ריחניה, חורפיש, יאנוח ג'ת, עין אל אסד, כסרא סמיע, כפר כמא, ירכא, פקיעין וג'וליס. הסיורים והסדנאות הם ללא תשלום. לפרטים: באתר, 8732*
במשק משפחת ג'השאן בבית הבד במושב כלנית בגליל התחתון יתקיימו בסופי שבוע סדנאות להכנת זיתים כבושים וכדורי לבנה בשמן זית. במקום יודגמו תכשירי קוסמטיקה המבוססים על שמנים ארומתרפיים בתוספת שמן זית. במקום אזור מקורה לפיקניק. משפחת ג'השאן היא דור שביעי ליצרני שמן זית. הם חנכו בשנת 2021 מפעל חדש בשטח 2000 מטרים רבועים בפארק קדמת גליל עם חוות מיכלים גדולה, מחסנים ובתי קירור.
העיר מג'אר בתוך ים של עצי זית צילום: רונית סבירסקי
יצרני שמן זית במג'אר צילום: רונית סבירסקי