בתי הקפה הירושלמים בתערוכה מחווה נוסטלגית במסעדה תמול שלשום
במסעדת תמול שלשום בירושלים מוצגת תערוכת "נס או בוץ" המעניקה הצצה לבתי הקפה המיתולוגיים של ירושלים החל משנות ה-30. בתי הקפה שהביאו את ניחוחות אירופה לארץ עם שטרודל תפוחי עץ וקצפת וגולש הונגרי. הסועדים היו סופרים, משוררים ואמנים, הסלבס של המאה הקודמת.
קפה עטרה, טעמון, פינק וניצן לא חלמו שיהפכו בדור האינסטוש לתערוכה בשחור לבן על קירות בית הקפה והמסעדה תמול שלשום בירושלים. התערוכה "נס או בוץ?" האירה פנים למוסד שהוקם ב-1994 ושרד את הקורונה כדי לספר לסועדים על בתי הקפה עם טעם של פעם. זקני ירושלים זוכרים את הגבירות היקיות שכונו "וייברס" מבלות בקפה עטרה כשהן לוגמות בחן קפה מיט שלאג זאנה שהוא קפה עם קצפת.
בתי הקפה של הסלבס
הגעגועים לנוסטלגיה ניכרים בדברים שכתב הסופר אהרן אפלפלד שאת כל יצירותיו כתב בבתי קפה בירושלים שם הרגיש את חירות הדמיון. הוא מספר "קפה עטרה לא דמה לקפה פטר. הוא המה רוב שעות היום. בעטרה הייתי פוגש את עגנון, הזז, אריה ליפשיץ, שלום קרמר, חיים תורן ויהושע טן פי. כל כמה שנים הייתי מוצא לי פינה בבית קפה חדש".
הכורסא שעליה ישב יהודה עמיחי צילום: רונית סבירסקי
חיים גורי מתאבל על סגירת קפה עטרה ב-2007 במאמר שכתב במעריב: "ואני עצוב על גורלו של קפה עטרה, כי עיר בירה זקוקה לבתי קפה שעוברים מדור לדור. קפה עטרה היה ה-מקום בירושלים, שבו נאספו הסלתא והשמנא התרבותי של העיר. הייתה בו תערובת של בוהמה ואח"מים".
בית קפה שלא דומה לאף אחד אחר
את הסיפורים האלה אפשר למצוא היום מודפסים על הפלייסמייטס של מסעדת תמול שלשום יחד עם סיפור התערוכה והסיפור האישי של המקום. הסופר דוד ארליך המנוח, שהקים את תמול שלשום ב-1994 ראה לנגד עיניו בית קפה שאינו דומה לאחר. בית קפה אינטימי, שישמש בית לצעירים, מבוגרים, חילוניים, דתיים, סטרייטים והומוסקסואלים. קפה-שירה שמציע ריהוט נוח, תפריט ביתי ומדפים עמוסי ספרים שכל אחד מוזמן לעיין בהם. לכך נוספו ערבי שירה, ספרות, תיאטרון ומוזיקה.
איורים מהעיתונות צילום: רונית סבירסקי
המקום שנבחר הוא בית אבן ירושלמית מהמאה ה-19, שמסתתר בחצר אחורית בשכונת נחלת שבעה. הכניסה נחבאת בין חנויות הרחוב ועל גדרות האבן רובצת חבורת חתולים מדושנים. זה אכן בית קפה מזן אחר שכבר לא מייצרים כמותו כיום. כל שולחן ופינת ישיבה במסעדה נקראים על שם סיפור שקשור בהיסטוריה של המקום. ישנה פינה שמוקדשת ליהודה עמיחי עם הכורסא שנהג לשבת עליה. שולחן שנושא את שמו של עמוס עוז, שולחן עם כרטיסי ביקור ושירבוטים של הסועדים. תפריטי המסעדה מוגשים בכריכת ספר והמנות קבלו שמות ספרותיים.
תערוכת נס או בוץ
התערוכת נס או בוץ נאצרה על ידי ד"ר רינה פלד והאמנית ליאורה וייז שיצרה מיצגים שונים. כך יושבות סביב שולחן אחד מול הכניסה למסעדה שלוש דמויות קרטון של עגנון, אפלפלד ועמיחי. בפינה אחרת נתלו תפריטים מקוריים של מסעדת פינק ולצדם שחזור אמנותי של מנות הדגל מעיסת נייר ביניהן: שבלול שמרים קינמון, סברינה עם קצפת ופירות קצוצים, אפל שטרודל (שטרודל תפוחים) ביצה עין עם דג מלוח וגלידות בגבעים אלגנטיים.
קרמבל תפוחים עם גלידת וניל ושמנת צילום: רונית סבירסקי
בתפריט של מסעדת פינק נראה שהמחירים נותרו כמו שהיו אז. שניצל וינאי מעגל עלה 85 שקל, שטובריאן לזוג עלה 200 שקל, כבד עוף קצוץ על צנים עלה 35 שקל ודג משה רבנו עלה 65 שקל. לגבי המשקאות כוס ויסקי עלתה 25 שקל, פרנו 30 שקל ובלאדי מרי 35 שקל. קפה עלה 15 שקל אבל הוגש רק למי שהזמין ארוחה.
יוסי שטרן מאייר את קפה טעמון במעריב 1969 צילום: רונית סבירסקי
קיר אחד מוקדש לצילומי שחור לבן מקוריים שצולמו בבתי הקפה, קיר אחר מציג איורים ושירים. המאייר יוסי שטרן פרסם במעריב בשנת 1969 איור של חבורת בליינים צעירים עומדים ליד מעקה הברזל מול קפה טעמון. הוא הוסיף לאיור את הכיתוב "כשאין מקום בבית הקפה, נוטלים ספל אספרסו והולכים לברזלי מעקה שממול.
תערוכת צילומי שחור לבן של בתי הקפה שהיו ואינם צילום: רונית סבירסקי
דג הזהב, סלט זורבה היווני וקינוח זהבה ושלושת הדובים
בתפריט של תמול שלשום אפשר למצוא מנות שמחזירות את גלגל הזמן כמו פאי תפוחים עם קצפת וגלידה וניל בסגנון וינאי קלאסי, ברנדי 777, מרק בצל שמוגש עם גבינת פרמזן מגורדת ופוקצ'יה במקום קרוטונים. כל זה לצד התפריט הוותיק של המסעדה שלאחר מות המייסד דוד ארליך החליט שותפו דן גולדברג להשיק תפריט כוכבים עם מנות הדגל של המסעדה לאורך שנותיה. יש סלט על שם זורבה היווני, מרקי דוד בכוסות אישיות, פוקצ'ת אלול בעין כרם, מנת דג הזהב, קינוח של צ'ארלי בממלכת השוקולד וקינוח זהבה ושלושת הדובים. משקאות חורף חמים ומנחמים כמו משקה חלבה, צ'אי לוטוס חם ומשקה שוקולד טעמי.
תמול שלשום רחוב יואל משה סולומון 5 ירושלים טל. 02-6232758